Home Teksten Objecten Afbeeldingen Zoeken

Stadsherstel verwerft Cromhouthuizen

Cromhouthuizen
Herengracht 364-370

Stadsherstel wordt eigenaar van Herengracht 366-368, de twee middelste van de vier Cromhouthuizen. De huizen zijn in de periode 1660-1662 gebouwd naar ontwerp van architect Philips Vingboons en gedecoreerd door de schilder Jacob de Wit. Ze behoren tot de mooiste en rijkste panden in de Amsterdamse grachtengordel en waren eigendom van de Stichting Cromhouthuizen.

Op de benedenverdiepingen van het huidige Cromhouthuis vertelt het Amsterdam Museum het verhaal over kunstverzamelaars uit de hoofdstad en hun collecties. Op de bovenste etages presenteert het Bijbels Museum vaste en tijdelijke tentoonstellingen. De exposities blijven tot en met Pinksteren 2020 open voor publiek.
Het Bijbels Museum verhuist eind volgend jaar, mede het gevolg van een subsidiestop door het Amsterdams Fonds voor de Kunst in 2017, om zich volledig te richten op zijn nieuwe koers: het presenteren van reizende tentoonstellingen op verschillende locaties in het land. Voor het verwezenlijken van deze nieuwe koers heeft het museum besloten de eigen verzameling over te dragen aan andere musea. Dat proces van overdracht van collecties duurt tot medio 2020. Het Bijbels Museum verhuist eind volgend jaar naar de Protestantse Diaconie Amsterdam waar diverse maatschappelijke en culturele organisaties kantoor houden.

Stadsherstel zal zich naar eigen zeggen inzetten voor het behoud van de openbaar toegankelijke culturele en/of maatschappelijke functie van de Cromhouthuizen.

(17 oktober 2019)

[Over deze website]   [Contact opnemen]