Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Amstel 67

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Amstel 67
Oud adres: W764, wijk 14, klein nr. 176, kadaster H3906, verponding 4684
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwjaar: 1ste kwart 18de eeuw, 1ste kwart 19de eeuw

(3 afbeeldingen)

18de-eeuws huis, onderdeel van een ensemble met doorlopend dwarsdak, gewijzigd begin 19de eeuw: rechte lijst, deuromlijsting en snijraam.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 169
Adres: Amstel 67
Adressen: Amstel 67 A B C
Inschrijvingsdatum: 26-03-1970
Redengevende omschrijving: Huis (XVIIIa), onderdeel van oud huizenblok met doorlopend dwars dak. Gevel onder rechte lijst (verbouwd XIXa). Deuromlijsting en snijraam (XIXa).

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Amstel 67 (© Walther Schoonenberg)
Amstel 67
Deuromlijsting en snijraam (© Walther Schoonenberg)
Deuromlijsting en snijraam
Amstel 55 e.v. Een ensemble van huizen van doorlopend dwarsdak (© Walther Schoonenberg)
Amstel 55 e.v. Een ensemble van huizen van doorlopend dwarsdak

Laatste wijziging: december 2019

[Over deze website]   [Contact opnemen]