Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Zoeken

Home

Kaart van het Unesco-Werelderfgoed, vastgesteld in 2010. In blauw het kerngebied, de grachtengordel; de rest van de binnenstad is bufferzone.
Kaart van Amsterdam. Getekend en gegraveerd door Balthazar Florisz. van Berckenrode, 1625

De Amsterdamse grachtengordel, sinds 2010 Unesco Werelderfgoed, heeft altijd zeer tot de verbeelding gesproken. Alhoewel de term zelf een relatief jonge oorsprong heeft, zijn de grachten door de eeuwen heen veel getekend, geschilderd en later ook gefotografeerd. Naast Rome en Venetië behoort Amsterdam tot de meest afgebeelde steden van Europa. Ook verschenen er boeken waarop de complete gevelwanden zijn afgebeeld. In de 17de eeuw was er al een Grachtenboekje, maar het meest beroemd is het Grachtenboek van Caspar Philips uit 1768-1771. In 1978 verscheen het Grachtengidsje van Tim Killiam, in 1991 het Grachtenboek van Paul Spies en in 2013 de opvolger daarvan, De grachten van Amsterdam van Koen Kleijn.

Dit Digitaal Grachtenboek bestaat uit gegevens over vrijwel alle gebouwen in de historische binnenstad van Amsterdam en bevat een beeldbank van het exterieur en interieur van de vele monumenten die de Amsterdamse binnenstad rijk is. De nadruk ligt op de Rijks- en gemeentelijke monumenten, in het bijzonder in de grachtengordel, maar beperkt zich daar niet toe. In deze database treft u vooral architectuurhistorische gegevens aan. Hoe oud is een pand? Wat is de bouwstijl? Wie is de architect? Wat zijn de monumentale waarden?

De database bestaat uit twee tabellen, objecten en afbeeldingen, kortom tekst en beeld. Aan elk object zoals een woonhuis of een kerk kunnen één of meerdere afbeeldingen zijn toegekend. Tik in het zoekveld een adres, een gebouwnaam of zoekwoorden in. Er wordt gezocht naar objecten. Eerst wordt gekeken of de ingevulde tekst een adres betreft (bijvoorbeeld 'Herengracht 170' of 'Herengracht even', daarna een gebouwnaam, bijvoorbeeld 'Koninklijk Paleis', tenslotte of de zoekwoorden voorkomen in de beschrijvingen (zowel van de objecten als de afbeeldingen). Of gebruik het uitgebreide zoekformulier om informatie te zoeken in de 10019 objecten. Het is ook mogelijk direct te zoeken naar afbeeldingen. Gebruik daarvoor het zoekformulier afbeeldingen om te zoeken in de 16788 afbeeldingen.

Leer meer over uw monument!
Wij doen geheel gratis een verkennend onderzoek naar uw pand, naar de vroegere bewoners, naar de architectuurhistorische waarden, en stellen een beschrijving op.

In aanbouw!
Aangezien deze database nog in aanbouw is, staan er nog veel onzorgvuldigheden in en ontbreken nog diverse belangrijke gegevens. Er wordt echter aan gewerkt. Regelmatig verschijnt nieuwe tekst en afbeeldingen. Als u onjuistheden aantreft, laat het ons weten!

[Over deze website]   [Contact opnemen]